Grozs ir tukšs.

KĀ SAVĀ LABĀ IZMANTOT LAVANDAS DZIEDINOŠO SPĒKU?

Kā izmantot lavandas dziedinošo spēku

Lavandas labvēlīgā ietekme uz veselību

Lavanda – leģendām apvīts augs, kas izsenis zināms ne tikai ar savu pasakaino aromātu un skaistumu, bet arī ar tā dziedinošajām īpašībām. Un ne velti. Galu galā – vai esi savās rokās kādreiz turējusi svaigi plūktu lavandu pušķi? Ja esi, tad noteikti zini, ka šīs smaržas terapija ir gluži vai neticama – tā patiešām var burtiski atraut no zemes, ļaujot piedzīvot visaptverošu mieru un pateicību.

Tā nav nejaušība. Ir arī zinātniski pierādīts, ka lavandu smarža ne tikai lieliski palīdz nomierināt nervu sistēmu, mazināt trauksmi, bet arī ārstēt citas kaites, tostarp mazināt nelabumu, uzlabot miega kvalitāti un pazemināt asinsspiedienu. Pamatojums tam – unikāls šī auga aromātu savienojums, kas nodod atbilstošus signālus mūsu smadzenēm. Īstena bioķīmija, kā pamatā ir patiesa dabas gudrība. Daba kārtējo reizi turpina mūs pārsteigt ar savu dāsnumu un resursu daudzveidību, vai piekrīti?

Ir klāt jūlijs – īstens lavandu ziedēšanas laiks. Vai Tev jau ir sanācis ieelpot reibinošo un svaigo lavandu smaržu? Nevilcinies, jo šis laiks nav ilgstošs – izmanto iespēju nodoties relaksējošam un baudpilnam piedzīvojumam dabā. Palutini savas acis ar pasakainu dabas gleznu, vienlaikus baudot siltu un mierinošu smaržu terapiju.

5 veidi, kā izmantot ievāktās lavandas

Neatkarīgi no tā, vai lavandas ievāc savā dārzā vai arī iegādājies tās lavandu dārzos, tās būs pilnas dziedinošām īpašībām. Kā svaigas, tā kaltētas, lavandas turpinās priecēt ar savu aromātu vēl ilgi. Tā, piemēram, smarža var saglabāties pat 2 gadus pēc to nogriešanas. Un, ja Tev šķiet, ka tā sāk izbalēt, viegli apsmidzini augu ar ūdeni un tas kādu laiciņu turpinās Tevi priecēt.
Taču aromāts nav vienīgais, kas padara šo augu maģisku. Papildus pasakainajai smaržai lavandām ir arī citas dziedinošas un labvēlīgas īpašības.
Kā izmantot nogrieztas lavandas? Šeit 5 praktiski padomi:

  • Pievieno auga lapas veldzējošā kāju vanniņā. Tā atvieglos smaguma sajūtu pēdās, mazinās tajās saspringumu un muskuļu sāpes.
  • Izmanto augu kā dekorāciju kūkās un salātos. Lavandu gan svaigu, gan kaltētu ir droši lietot pārtikā, turklāt tā lieliski bagātinās Tava pusdienu šķīvja vai vasarīgās kūkas izskatu.
  • Sasmalcini lavandas ziedus un radi savu smaržu maisiņu. Maisiņā liec divas trešdaļas lavandas un vienu trešdaļu – rīsus. Tie lieliski atsvaidzinās, piemēram, tīru veļu. Starp citu – forša ideja arī paštaisītai un noderīgai dāvanai.
  • Sakaltē augu tējā. Lavandu tēja lieliski palīdzēs mazināt nelabumu, uzlabot miegu un, starp citu, arī atvieglot mēnešreižu radītas sāpes.
  • Radi pati savus produktus – ar lavandām dekorētas sveces, skrubjus, vannas bumbas. Tāpat lavandas krāšņums lieliski papildinās ar rūpēm un mīlestību iesaiņotu dāvanu.

Kā izmantot lavandas dziedinošo spēku

Kur meklēt maģisko lavandu skaistumu?

Lai gan savulaik lavandas pārsvarā augušas smilšainos apvidos un kalnu reģionos, šobrīd to krāšņums ir visai izplatīts arī Latvijas apstākļos. Ja Tev ir savs dārzs un esi šī skaistuma cienītāja, lavandu noteikti vari mēģināt ieaudzēt arī savā pagalmā.
Šo augu toņu gamma svārstās no baltiem līdz pat rozā un violetiem ziediem, tādēļ ticu, ka plašajā daudzveidībā atradīsi sev tīkamāko. Tikai atceries – ja lem par labu lavandu audzēšanai paša spēkiem, ir ārkārtīgi svarīgi šos ziedus pareizi ievākt. To parasti dara ziedēšanas pilnbriedā – tad, kad ziedi atvērušies un to aromāts ir visspēcīgākais.

Taču, ja vēlies šo dabas dāvanu baudīt ārpus mājām, tepat Latvijā apskatei pieejami vairāki lavandu lauki, kas ik vasaru priecē savus apmeklētājus. Ieelpo lavandas, ieklausies pasakainajās kameņu dziesmās, saglabā mirkļa emocijas foto atmiņās vai vienkārši izbaudi mierpilno atmosfēru, nesteidzīgi pastaigājoties vai nododoties meditācijai.
Tā, piemēram, pie sevis ciemos aicina “Lavandu Lejas” Ikšķilē. Ja atrodies Rīgas apkaimē, vari doties, piemēram, uz “Mētras Lavanda” Mārupē. “Lillas Lavender” atrodas gan Kurzemē, gan Vidzemē – Saldus un Limbažu apkaimē. Ja šeit neatradi sev ērti pieejamu lavandu lauku, pameklē internetā – es ticu, ka iespēju daudzveidība Tevi pārsteigs! Un, starp citu, ja Tev ir savs dārzs, lavandu laukos nereti var iegādāties arī to stādus. Taču atceries – katram lauka saimniekam ir savi nosacījumi attiecībā uz ciemošanos un ieejas maksu. Pirms dodies turp, noskaidro, kas jāņem vērā.

Ja ikdienā vēlies sevi priecēt ar pasakaino lavandu aromātu, taču Tev nav laika vai iespēju apmeklēt lavandu laukus vasarā, nebēdā. Ieskaties mūsu mājaslapā – te atradīsi vairākus ķermeņa kopšanas produktus, kas bagātināti ar lavandas patīkamo smaržu un priecēs Tevi kā vasarā, tā ziemā.

Maija Rieksta-Riekstiņa
Vegan Fox radītāja un vadītāja