Grozs ir tukšs.

Dabas draugs – cietais šampūns

Dabas draugs – cietais šampūns

Vai kādreiz aizdomājies, cik ekoloģiski dabai un nekaitīgi cilvēkam ir dažādi ķermeņa kopšanas produkti, kurus mēs lietojam ikdienā? Mūsdienās par vides jautājumiem tiek runāts un diskutēts arvien vairāk, un, nenoliedzami, plastmasas piesārņojums ir viena no tēmām, kas ir šo diskusiju centrā.
Domājot par dabai draudzīgu dzīvesveidu, jāpavaicā sev – Ko es varu mainīt savos paradumos? Mans ieteikums – izvēlies cietos kosmētikas produktus, kā, piemēram, aizstājot klasisko šampūnu plastmasas pudelē ar dabai draudzīgāku alternatīvu – cietajām šampūna ziepītēm.

Cieto kosmētikas produktu patēriņš ir tikai viens no veidiem, kā mēs savā ikdienā tiešām varam kaut nedaudz samazināt aiz sevis atstāto atkritumu daudzumu. Šie produkti ir krietni vien draudzīgāki dabai, jo to sastāvā nav sintētisku izejvielu, tie ir koncentrētāki un tie pārsvarā ir bez iepakojuma vai tikai kartona kastīte, kas ir maza un viegli pārstrādājama.
Cietais šampūns, kas tautā vairāk pazīstams ar nosaukumu šampūnziepes, ir viegls un ērts produkts ikdienas matu kopšanai, kam atšķirībā no šampūna netiek pievienots liels daudzums ūdens. Turklāt tas neaizņem daudz vietas un ir ideāli piemērots ne tikai ikdienas lietošanai, bet arī apmeklējot sporta zāli vai dodoties ceļojumā, jo to ērti var paņemt līdzi mazā trauciņā ar vāciņu.
Pēc šampūnziepju nosaukuma spriežot, varētu domāt, ka šī produkta sastāvā ir ziepes. Bet nesatraucies, vairumā gadījumu no ziepēm aizgūts tikai vizuālais izskats un lietošanas veids, taču produkta saturs ir pilnīgi cits.

Klasiskās ziepes, kas tiek izmantotas roku ādas košanai, parasti ir sārmainas un nav piemērotas galvas ādas un matu kopšanai. Kur pretim kvalitatīvām šampūnziepēm ir zems vai neitrāls pH līmenis, kas samazina matu elektrizēšanos un novērš mitruma zudumu. Pašlaik veikalos pieejams ļoti plašs cieto šampūnu sortiments, tomēr ne visi no tiem ir labi Taviem matiem.
Lai pārbaudītu, vai šampūnziepēs tiešām nav ziepju, iesaku rūpīgi iepazīties ar produkta sastāvu.  Ja šampūnziepes ir izgatavotas uz ziepju bāzes, visbiežāk tās būs salīdzinoši lētas un to sastāvā būs tādas ķīmiskās vielas kā nātrija hidroksīds (Sodium Hydroxide, Lye). Šo produktu Tu nevēlies! Tā vietā meklē cieto šampūnu, kura sastāvā ir dabīgas, saudzīgi mazgājošas kokosriekstu izcelsmes vielas, barojošas eļļas un mīkstinošas aktīvās vielas, kā kokosriekstu eļļa, glicerīns vai auzu ekstrakts.

veganfox-shampoo-bar-solid-shampoo- for all hair types

Vegan Fox cieto šampūnu sastāvā ir 99,6 % dabīgu sastāvdaļu, un tie nesatur nedz SLS, SLES, PEG, sulfātus, parabēnus un silikonus, nedz ziepes, sintētiskos konservantus, minerāleļļas, sintētiskās smaržvielas un mākslīgās krāsvielas. Ar piedāvājumu vari iepazīties šeit. Te prātā nāk mūžsenais teiciens – Kas der vienam, nederēs otram, tāpēc, ja esi nolēmusi iegādāties šampūnziepes, svarīgi saprast, kādi ir Tavi mati. Ja Tavi mati ir sausi un trausli, vairāk piemērots būs cietais šampūns, kura sastāvā ir barojošas un intensīvi mitrinošas vielas. Savukārt, ja Tavi mati ir taukaini, labāk izvēlēties cieto šampūnu, kas intensīvi attīra un piešķir matiem apjomu un vieglumu.

Kad atrasts piemērots cietais šampūns Tavam matu tipam, laiks to izmēģināt. Cietā šampūna lietošana var nedaudz atšķirties no produkta sastāva – dažas šampūnziepes labāk puto rokās, citas matos, tomēr lietošanas princips pamatā ir un paliek nemainīgs. Sākumā matus samitrini ar ūdeni, saziepē šampūna gabaliņu rokās un putas rūpīgi iemasē galvas ādā un matos. Otrs veids, kā mazgāt matus ar cieto šampūnu, ir viegli samitrinātu šampūna gabalu, slidinot pār matu saknēm un saputojot matus ar rokām visā to garumā. Pēc tam izskalo ar ūdeni un atkārto mazgāšanu, ja nepieciešams. Tieši tik vienkārši!

Lai šampūna gabaliņš kalpotu ilgāk, pēc katras lietošanas reizes ieteicams to nožāvēt uz dabīgās lufas vai kokvilnas maisiņā. Lufas vietā droši arī vari izmantot trauciņu ar labu drenāžu. Svarīgi ir neatstāt cieto šampūnu dušā, kur tam visu laiku tek virsū ūdens, tas ievērojami samazinās šampūna kalpošanas ilgumu.

Tas arī viss, kas Tev jāzina par cietā šampūna iegādi un lietošanu.