Grozs ir tukšs.

KOPĪGĀ CĪŅĀ PRET DZĪVNIEKU IZMANTOŠANU KOSMĒTIKAS TESTĒŠANĀ

cīņā pret dzīvnieku testēšanu

Rūpēs par sevi un citiem

Es no sirds ticu, ka mēs paši veidojam mūsu nākotni. Mūsu spēkos ir radīt apstākļus, kādos novēlēsim dzīvot saviem bērniem, viņu bērniem un mazbērniem. Ikviena mūsu darbība atstāj sekas. Un vairumā gadījumu mēs tās neredzēsim tagad, pēc 5 vai 10 gadiem. Tās uz savas ādas izbaudīs tieši nākamās paaudzes. 
Tieši tāpēc arī tapa Vegan Fox zīmols. Lai dāvātu cilvēkiem iespēju parūpēties par sevi, vienlaikus paturot prātā ilgtspējību un rūpes par citiem, tostarp par vidi un dzīvniekiem. Kāpēc par to runāju?

Jo daudzviet pasaulē rūpes par dzīvo un elementāra cieņa pret dzīvnieciņiem nav cilvēka prioritāšu augšgalā. Lai gan Eiropas Savienības dalībvalstīs jau 2013.gadā tika aizliegta kosmētikas un to sastāvdaļu testēšana uz dzīvniekiem, vairākām iestādēm un organizācijām joprojām šo prasību izdodas interpretēt pa savam un no tās izvairīties.

Šokējoši un skumji, taču daudzi medikamenti, kosmētika un citi produkti joprojām top, nežēlīgi izmantojot cilvēka pārspēku pār bezspēcīgajām radībiņām. Lai atkārtoti rosinātu diskusiju un pārtrauktu atsevišķu skaistuma industrijas pārstāvju veiktos eksperimentus uz dzīvniekiem, līdz 31.augustam tiek vākti paraksti Eiropas Savienības pilsoņu ierosinātai iniciatīvai. Tā rosina pastiprināt aizliegumu izmantot dzīvniekus kosmētikas testēšanai Eiropā, pārveidot Eiropas Savienības ķimikāliju regulu, kā arī modernizēt zinātni Eiropas Savienības līmenī.  

Kosmētikas testēšana uz dzīvniekiem – nežēlīgs skaistuma upuris

Šī tēma nav ērta. Par to noteikti nav patīkami lasīt. Un dažbrīd pat ir grūti saprast, kā  mūsdienīgi domājošā sabiedrībā vispār joprojām ir vajadzība par to komunicēt. Un tomēr – ārējā skaistuma pasaule tik tiešām arī mūsdienās mēdz kultivēt uz nevainīgu radību dzīvību un veselības rēķina.

Testējot kosmētiku un tās izejvielas, dzīvnieciņi pārcieš visneiedomājamāko spīdzināšanu. Kosmētika un tās izejvielas visbiežāk tiek testētas uz žurciņām, trušiem, pelēm un jūrascūciņām. Veicot testēšanu, vairumā tiek izmantotas ķimikālijas – tās ar varu tiek pilinātas acīs, degunā un rīklē. Nevainīgās radībiņas testēšanas procesā nereti kļūst atkarīgas no narkotikām, kļūst apdullinātas, aklas vai inficētas ar dažādiem vīrusiem. Savā bezspēcībā dzīvnieciņi ir spiesti norīt un ieelpot toksiskas vielas. Testēšanas gaitā tie tiek pilnībā izkropļoti – kā fiziski, tā mentāli.

Dzīvnieki, kā jebkura dzīvā radība, ir pelnījusi cieņpilnu un ētisku izturēšanos. Taču tā vietā – vidēji 500 000 dzīvnieku visā pasaulē katru gadu cieš un mirst kosmētikas ražošanas procesā. Ja tomēr dzīvnieciņš testēšanas laikā palicis dzīvs, vairumā gadījumu tiek veikta eitanāzija, lai varētu turpināt veikt orgānu pētīšanu un ķīmijas radītās ietekmes analīzi.  

3 veidi, kā iestāties par dzīvnieku tiesībām un ētisku kosmētiku

Daudzi, iespējams, šo lasot nodomās – ko tad es? Kā tad manos spēkos vien ir šo netaisnību lauzt? Atbilde ir vienkārša. Tavos spēkos vien, iespējams, nav. Taču iedomājies – ja šādi padomātu mēs katrs? Cik lielu sabiedrības iesaisti mēs zaudētu? Tavos spēkos ir tik daudz:
1) Pērc tikai tādu kosmētiku, kuras sastāvdaļas un gala produkti netiek testēti uz dzīvniekiem (var tikt lietota atzīme “vegan” vai “cruelty free”);
2) Ziedo organizācijām, kas iestājas par dzīvnieku tiesību aizsardzību;
3) Paraksti Eiropas Savienības pilsoņu rosināto iniciatīvu.

Es ticu, ka klusēšana tik tiešām ir piekrišana. Klusējot par jebkuru netaisnību, nenostājoties nevienā pusē, mēs savā ziņā to atbalstām. Un es no sirds vēlos dzīvot pasaulē, kurā ikviena dzīvība ir vērtība.

Dāvanu kaste ar izšūtu dvieli Vegan Fox

Un nav jau runa tikai par to, kā uz šo netaisnību reaģēsim mēs. Jau izsenis esmu sapratusi, ka mūsu bērni akli seko mūsu piemēram. Mēs varam stāstīt, kā rīkoties būtu labāk. Mēs varam mācīt savu taisnību. Taču labākais veids, kā nodot vērtības nākamajai paaudzei ir savs piemērs.

Un es gribētu ticēt, ka nākamās paaudzes mācīsies no agrāko paaudžu kļūdām. Tādēļ caur savu piemēru rādu, kā aizsargāt vājākos. Kā pastāvēt par savu taisnību. Un kā iestāties par šodienas un rītdienas vērtībām.  

Mīlestībā,
Maija no Vegan Fox